Glenn charmeert GRAM en krijgt hoofdrol in film

dinsdag 27 februari 2018

Organisatie wil technisch onderwijs sterker promoten

Het GTI is samen met het Scheppersinstituut uit Herentals laureaat geworden bij de GRAM-prijzen. De Gilde voor Revaluatie Arbeid en Motivatie tracht jongeren extra te motiveren om voor een beroeps- of technische opleiding te kiezen.

De twee scholen kregen de GRAM-prijs ter waarde van 5.000 euro overhandigd tijdens de Nocturne van de Kempen in Turnhout. Naast Mortsel en Herentals waren ook Githo Nijlen, het Sint-Ursula Instituut uit Wilrijk, VTI Kontich en het Technisch Atheneum Den Biezerd van Niel bij de gelukkigen. Voor deze achttiende editie dienden twaalf scholen uit de provincie zo’n 37 projecten in. De inzending van het GTI van Mortsel charmeerde de jury het meest. Zo mocht laatstejaarsstudent Glenn De Groelard van de opleiding koeling- en warmtetechnieken op pad met een filmploeg van de Thomas More Hogeschool uit Antwerpen. Hij trok op onderzoek om te achterhalen waar hij in de arbeidsmarkt allemaal terechtkan met zijn diploma. Het filmpje wordt de komende periode ingezet tijdens tal van infodagen - eerst in Antwerpen, later in de rest van Vlaanderen - om toekomstige studenten aan te trekken voor deze opleiding.

Stress

“In het begin voelden de opnames wat raar aan en ik had behoorlijk wat stress”, getuigt hoofdrolspeler Glenn De Groelard. “Maar het lukte wel. Het resultaat is veel beter dan ik verwachtte. Waarom ik voor de richting koos? Ik deed elektriciteit en dat komt hier goed van pas. Bovendien hebben we na onze studies vrijwel meteen werk. De werkzekerheid in deze sector is enorm groot. Tenminste, als het filmpje niet te hard in de smaak valt. Want als iedereen koeling-en warmtetechnieken komt volgen, dan zit ik misschien zonder job”, grapt Glenn.

Bij GRAM zien ze de prijsuitreiking ook als een oproep voor ouders die hun twaalfjarigen de komende periode zullen begeleiden bij hun studiekeuze. “In de top tien van knelpuntberoepen zijn negen plaatsen ingevuld door technische beroepen. Toch zien we dat ouders vaak weigerachtig staan tegenover zo’n studie”, vertelt Wendy De Bruyn van Gral. “Terwijl het juist deze leerlingen zijn die de economie écht doen draaien. We hebben ze nodig. Ouders mogen dus gerust wat enthousiaster zijn als hun zoon of dochter zich inschrijft”.

Seppe Slaets

Glenn De Gromland van het GTI in Mortsel aan het werk in het winnende filmpje. “Werkzekerheid in onze sector is enorm”, stelt Glenn.